Ο γίγαντας του Διαδικτύου αναβαθμίζει την εφαρμογή Family Link με την οποία οι γονείς μπορούν να έχουν από μακριά τον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων μικρών παιδιών και εφήβων.

Θα μπορούν με μια φωνητική εντολή να απενεργοποιούν το κινητό τους όπου και αν βρίσκονται.

Αποτελεί τη μόνιμη διαμάχη μέσα στα σπίτια της εποχής μας – τα κινητά των παιδιών. Κακά τα ψέματα, οι παρενέργειες είναι πολλές και ποικίλες και φυσικά οι περισσότεροι γονείς θα ήθελαν τα παιδιά τους να μην χρησιμοποιούν κινητά. Όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής δυσκολεύει την επίτευξη του… στόχου.

Τα κινητά προσφέρουν μία εύκολη λύση ώστε να μπορούν οι γονείς να κάνουν τις δουλειές τους εντός ή εκτός σπιτιού κρατώντας απασχολημένα τα παιδιά τους στις οθόνες. Επίσης είναι μία εύκολη λύση, σε πολλές περιπτώσεις, για να φάνε τα μικρά παιδιά χωρίς πολλές γκρίνιες.

Στα μικρότερης ηλικίας παιδιά ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι αυξημένες πιθανότητες εθισμού στην χρήση των κινητών.

Στα μεγαλύτερης ηλικίας τα προβλήματα είναι πολλά και διαφορετικά. Η συνεχής ενασχόληση με τα κινητά τηλέφωνα τα αποσπά από την μελέτη των μαθημάτων ή τα εμποδίζει να έχουν άλλες δραστηριότητες -παράλληλα περιορίζει την προσωπική επαφή και επικοινωνία με το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.

Οι γονείς θέλουν, τουλάχιστον, όταν η οικογένεια κάθεται να φάει να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των μελών της και να μην ασχολούνται τα παιδιά, ακόμα και στο τραπέζι του φαγητού, με τα κινητά τους στέλνοντας μηνύματα ή παίζοντας παιχνίδια.

Επιπλέον, οι γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά τους θα έρθουν σε επαφή με υλικό και περιεχόμενο που δεν αρμόζει στην ηλικία τους (βία, πορνογραφία κλπ).Από την άλλη πλευρά το να έχει μαζί του ένα παιδί κινητό τηλέφωνο προκαλεί αίσθημα ασφάλειας στους γονείς, το οποίο υπερισχύει όπως φαίνεται των αρνητικών πλευρών της χρήσης του.

Είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι γονείς πασχίζουν να θέσουν κάποιους «ψηφιακούς κανόνες» στην οικογένεια δίνοντας καθημερινά μάχες με τα παιδιά τους.

Google Family Link

Η Google αποφάσισε να συνδράμει την προσπάθεια των γονιών να ελέγξουν την χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά τους. Πριν από λίγους μήνες ο γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών δημιούργησε το Family Link, μια εφαρμογή μέσω της οποίας οι γονείς μπορούν να παρακολουθούν το τι κάνουν και τι βλέπουν στο κινητό τους, παιδιά ηλικίας ως 12 ετών.

Η εφαρμογή επιτρέπει στους γονείς να επιλέγουν εκείνοι το ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί το παιδί τους και το χρονικό διάστημα χρήσης. Μπορούν επίσης να προγραμματίζουν το πότε η συσκευή θα τίθεται εκτός λειτουργίας ενώ θα γνωρίζουν και την ακριβή τοποθεσία του κινητού.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Telegraph, η Google θα εμπλουτίσει άμεσα την εφαρμογή Family Link με μια σειρά νέων εργαλείων τα οποία θα επιτρέπουν πλέον στους γονείς να αποκτήσουν έλεγχο στα κινητά τηλέφωνα και των παιδιών ηλικίας άνω των 13 ετών.

Με ανακοίνωσή της η Google αναφέρει ότι έλαβε υπόψη τα σχόλια γονέων για την χρησιμότητα της εφαρμογής και για τους εφήβους.

Με τα νέα εργαλεία οι γονείς θα μπορούν να μπλοκάρουν από μακριά ακόμη και με μια φωνητική εντολή την λειτουργία των κινητών τηλεφώνων των παιδιών τους. Αφού ο γονέας δώσει την εντολή, το παιδί θα έχει στην διάθεσή του πέντε λεπτά για να ολοκληρώσει οτιδήποτε κάνει με το κινητό του τηλέφωνο, πριν αυτό σταματήσει να λειτουργεί.

Αν το επιθυμεί, ο γονέας θα μπορεί, όπως και στην περίπτωση των μικρότερης ηλικίας παιδιών, να βλέπει την τοποθεσία που βρίσκεται το κινητό τηλέφωνο και άρα να γνωρίζει πού είναι το παιδί του.Όμως η Google αποφάσισε να επιτρέψει και στους εφήβους να έχουν αν το επιθυμούν την αυτονομία τους δημιουργώντας ένα εργαλείο με το οποίο τα παιδιά θα μπορούν να απενεργοποιούν την δυνατότητα παρέμβασης των γονιών τους στα κινητά τους τηλέφωνα. Σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή ο έφηβος μπλοκάρει την παρέμβαση των γονιών του στην συσκευή, οι γονείς θα ενημερώνονται αμέσως με σχετική ειδοποίηση.

Η Google στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι παρέχει διαφόρων ειδών εργαλεία και αφήνει την κάθε οικογένεια να συζητήσει ποια από αυτά θα αξιοποιήσει. Προσθέτει επίσης ότι το Family Link, με την νέα του δομή και για μικρά παιδιά αλλά και για εφήβους, θα λειτουργεί εκτός από τα κινητά τηλέφωνα και στους φορητούς υπολογιστές Chromebook.

Eνα βίντεο για την νέα σειρά εργαλείων του Family Link: