Τι είναι ο διαδραστικός πίνακας

Ο διαδραστικός πίνακας είναι μια μεγάλων διαστάσεων επιφάνεια, συνδεδεμένη με έναν υπολογιστή και ένα προτζέκτορα.
Αυτή η επιφάνεια λειτουργεί όπως η οθόνη ενός υπολογιστή, αλλά ανταποκρίνεται στο άγγιγμα με το χέρι, ή στην ειδική πένα.

Διαδραστικός πίνακας και προσοχή στο μάθημα.

Έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του διαδραστικού πίνακα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη χρήση που του γίνεται.

Όταν χρησιμοποιείται μόνο για να προβάλλονται οι σελίδες του βιβλίου, το ενδιαφέρον των μαθητών και το κίνητρό τους να παρακολουθήσουν το μάθημα χάνεται το ίδιο εύκολα όσο και με τον παραδοσιακό πίνακα.
Όταν όμως το μάθημα γίνει πραγματικά διαδραστικό, δηλαδή δοθεί ο χειρισμός του πίνακα στους μαθητές, με τη μορφή διαδραστικών ασκήσεων και παιχνιδιών, τότε η προσοχή των μαθητών και το κίνητρο τους να «δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους» αυξάνονται σημαντικά. (Μελέτη Miller και Glover, 2004)
Αυτά τα πορίσματα, κάθε άλλο παρά ξαφνιάζουν, αφού τα παιδιά του 21ου αιώνα, είναι γεννημένα μέσα στον κόσμο των πολυμέσων, και νιώθουν εντελώς άνετα μέσα σ’αυτόν. (Ηiggins και Wall, 2005)

Επιπλέον εκπαιδευτικά οφέλη από το διαδραστικό μάθημα.

Οι μαθητές είναι το κέντρο του μαθήματος:

Το κέντρο βάρους του μαθήματος περνάει από το δάσκαλο στα παιδιά. Αντί να κάνει «διαλέξεις» προσπαθώντας να «εξηγήσει» στα παιδιά τη γλώσσα, ο δάσκαλος βάζει στη διάθεση τους διαδραστικό υλικό, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να χρησιμοποιούν τη γλώσσα αντί να τη «μελετούν».

Έτσι, ακόμα και το διάβασμα για το σπίτι γίνεται ευκολότερα και πολύ πιο γρήγορα.
Το μάθημα απευθύνεται σε όλους τους μαθησιακούς τύπους:

Το διαδραστικό μάθημα συνδυάζει ήχο, εικόνα, αφή και κίνηση για κάθε καινούργια λέξη, πρόταση ή έννοια, με αποτέλεσμα να γράφεται καλύτερα στη μνήμη όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από το προσωπικό τους μαθησιακό στιλ. Ειδικά όσον αφορά τη διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας, είναι πολύ κοντά στον τρόπο που καταγράφεται η γλώσσα στο φυσικό περιβάλλον.
Ακόμα και οι λιγότερο μελετηροί μαθητές, αξιοποιούν πολύ καλύτερα το χρόνο στην τάξη, αφού προσέχουν, και μαθαίνουν καλύτερα, κάποιοι μάλιστα κυριολεκτικά απογειώνονται.
Το μάθημα γίνεται διασκεδαστικό:

Κάθε «κλικ» στον πίνακα φέρνει μια καινούργια εικόνα, και οι μαθητές περιμένουν να δουν τι ακολουθεί. Αν μάλιστα το καινούργιο μάθημα καταφέρνει να θυμίζει τα παιχνίδια στον υπολογιστή, που είναι τόσο δημοφιλή, η προσοχή είναι δεδομένη, και ο καθηγητής δίνει την κατάλληλη πληροφορία την κατάλληλη στιγμή.
Συμπερασματικά, όταν γίνεται σωστή χρήση τους, οι διαδραστικοί πίνακες πραγματικά προσφέρουν πλούτο μαθησιακών ευκαιριών για τους μαθητές. Όταν η συμμετοχή των μαθητών είναι δεδομένη, δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητες κάθε μαθητή.
Η διάδραση μετατρέπει τη διδασκαλία από διαλέξεις με κέντρο τον καθηγητή, σε εξερευνήσεις των μαθητών με τη βοήθεια του καθηγητή, αλλά και της όρασης, της ακοής, της αφής και της κίνησης.
Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε την τάξη να εξελίσσεται ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ PLUS


Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά διαδραστικό μάθημα από το 2005 και η εμπειρία μας επιβεβαιώνει απόλυτα τα ευρήματα της έρευνας. Οι μαθητές μας μιλάνε και γράφουν Αγγλικά πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εποχή στο παρελθόν, με λιγότερο κόπο από ποτέ και χαιρόμαστε να διδάσκουμε σε χαμογελαστά παιδιά και έφηβους. Δείγματα διαδραστικών ασκήσεων που χρησιμοποιούμε στις τάξεις, θα βρείτε στην σελίδα μας “Εκπαιδευτικό Υλικό”.


Απαγορεύεται η ολική η μερική αναπαραγωγή χωρίς την έγγραφη έγκριση του “PLUS”